Opera och golf i Störsvik i Sjundeå

Där den gamla Kungsvägen slingrar sig fram i Sjundeå står ett charmigt hus med mansardtak, målat i rödmylla. Det första man hör när man anländer till Furuskog gård är fåglarnas berusande sång. Gårdens namn beskriver väl landskapet omkring. Tallarna reser sig majestätiskt mot himlen och ljuset silas vackert mellan grenarna. 

Själva huset är en tvåplansvilla i trä byggt 1925. Huset har kvar sin ursprungliga atmosfär som skapas av de vackra fönstren, bakugnen och de övriga eldstäderna som värmer upp huset. Huset fick rinnande vatten så sent som 1998. 

Här bor Kim och Helena Juntunen och deras barn som är i skolåldern. Kim är Nationaloperans tekniska producent och Helena är en av Finlands mest bländande sopraner med en internationell karriär. Familjen flyttade till Sjundeå efter att Kim och Helena blev blixtförälskade i huset och dess tomt. 

Helena hade länge bläddrat i fastighetsannonser, men inget säljobjekt hade känts lockande nog att besöka. Utbudet av fastigheter matchade inte deras dröm om ett gammalt hus och en lugn tillvaro nära huvudstadsregionen förrän de såg bilderna på det här huset.   

“Vi stod på översta våningen och stämningen i det här huset var så underbar att den fångade oss direkt. Vi funderade på om vi skulle vara besvikna om vi missade den här möjligheten. På tio minuter beslöt vi oss för att köpa det”, säger Kim. 

“Jag antar att man kan säga att huset hittade oss. Det här var det första och det enda vi gick för att se”, tillägger Helena. 

Juntusten talo

Villa Furuskog, ett charmigt hus bland höga tallar.
***

Helena Juntunen

Helena och Kim har behövt göra väldigt lite renoveringar till själva huset. Det gamla är välbevarat.
***

Sjundeå var inte bekant för paret tidigare, men efter flytten har den nya hemkommunen blivit dem kär. De har lärt känna grannar och andra ortsbor genom sina hus- och gårdsprojekt.

“Direkt efter flytten kom grannar till vår gård för att välkomna oss. Och vi har fått hjälp av grannar när vi har behövt sten eller sågspån till trädgården. För ett par år sedan anlade vi en ätbar skogsträdgård och behövde en stor mängd trasmattor på gångarna för att hålla ogräs borta. Mattorna hittade vi lätt genom en lokal Facebook-grupp”, säger Helena.. 

Kim Juntunen

Paret har anlagd en ny ätbar skogsträdgård bredvid huset för bara några år sedan.
***

Juntunens är en aktiv familj och i Sjundeå har de hittat ypperliga hobbymöjligheter för alla familjemedlemmar. Ett av barnen spelar fotboll och det andra rider, Kim spelar golf och Helena är en passionerad cyklist.  

“Jag kommer från Uleåborg där alla cyklar och cykling är en del av mig. I Sjundeå är cykelturer rent av exotiska. När jag cyklar i böljande terräng förbi slott och herrgårdar kan jag bara förundras över hur vackert det är här”, säger Helena och berättar om hur fin cykelleden i Kopparnäs-Störsviks friluftsområde är och om den mera äventyrliga rutten längs den gamla järnvägsbottnen. Sjundeå är alltså som en skattkammare för cyklister.

”Visst har vi det bra när det gäller golf också”, säger Kim och syftar på närliggande Pickala Golf, som är Finlands största golfcenter. ”Sjundeå har ett väldigt varierat utbud av hobbyer. Barnen går i skola i det nya Bildningscampuset Sjundeå hjärta. Där finns allt från matlagningsklubb till olika hantverkskurser för eleverna”, fortsätter han.

Kim och Helena räknar upp en lång lista med fritidsmöjligheter i Sjundeå. Diskussionen kretsar kring dussintals olika hobbyer, från fågelskådning till frisbeegolf, tennis och utbudet i simhallen. Tillsammans konstaterar de att just utbudet av olika hobbyer är en av ortens rikedomar, liksom tvåspråkigheten.

I sitt internationella arbete är Kim och Helena vana vid att höra flera olika språk. I den meningen har flytten till en tvåspråkig kommun har inte medfört något nytt i vardagen. Med grannar och bekanta talar de det språk som var och en kan bäst och saknas det ord hjälps man åt.

“Vi har lärt oss att här hälsar man en ny bekantskap på båda språken ’terve, goddag’ och kollar vilket språk hen svarar på. Det är hänsynsfullt och ger samtalspartnern möjlighet att börja diskussionen på sitt eget modersmål”, säger Kim.

Kim ja Helena Siuntiosta

Kim och Helena har trivts jättebra i sin nya hemkommun och berömmer utbudet av olika hobbyn.
***

Juntusten ruokasalo

I parets hem syns spår av internationellt arbete.
*** 

Kim och Helena tycker att fördelen med att bo på en mindre ort är att det finns utrymme för idéer och möjligheter att genomföra dem. Till exempel konserten Elämäni Virsi, som ingick i orgelfesten Meidän kaikkien urkujuhlat, är en idé som Helena fick efter att blivit inspirerad av tv-programmet Elämäni biisi.

Det finns alltid någon som känner någon så att utvecklingsidéer kan föras vidare. Här har du möjlighet att vara med och påverka om du vill”, säger Kim och påpekar hur viktigt medborgardeltagande är överlag.

”När man reser hundra dagar om året är man inte så ivrig på att packa om sina väskor för att fara åka till stugan. Hemmet är vår stuga. Det bästa här är den totala tystnaden, 45 minuter från flygplatsen och 35 minuter från Nationaloperans parkering”, säger Helena och fortsätter: ”Vi är på landet, men ändå så nära”.

Och de har inget behov av att åka hemifrån, i synnerhet efter att en stor pool monterats på den rymliga gården och en ätbar skogsträdgård anlagts bredvid den. Att vara hemma är som att vara på semester och de upplever har utrymme att andas.

Kortfattat kan man väl säga det har gått bra för familjen Juntunen att flytta till en ny kommun och slå ned sina rötter i Sjundeå.

Livbojen är rekvisita från en opera där Helena sjöng.  

*** 

Paret säger att det är som att vara på semester även när man är hemma, speciellt efter att en pool installerats på gården.