Sjundeå som boplats

Sjundeå är en tvåspråkig kommun i Nyland, en HRT-tågresa från Helsingfors. Välfungerande offentliga tjänster, en bred satsning på hobbyverksamhet och fritidsmöjligheter samt landsbygdsidylliska kulturlandskap som skiftar till maritima gör livet bekvämt i Sjundeå.

Hos oss trivs de som njuter av bekvämlighet, nyfikna äventyrare och karriärklättrare som saknar ro. Idylliska bostadsområden, stämningsfulla byar och en massiv mängd natur, saker att göra samt äventyr gör det lätt att njuta av vardagen hos oss.

Ett utvecklande kommuncentrum och det nya Bildningscampuset Sjundeå Hjärta erbjuder även barn utmärkta möjligheter till en skön vardag i Sjundeå. Därtill är Sjundeå förvånansvärt nära Helsingfors, vilket gör arbetsresandet till huvudstadsregionen smärtfritt oberoende om du åker med bil eller tåg.

Till kommunens officiella sidor

Sjundeå i siffror

6200 invånare

1 tågstation

6 Natura-områden

12 byar

33 sjöar

5 gårdar

Fakta om Sjundeå

Valokuva: Siuntion kunta yläilmoista

Sjundeå är en kommun på ca 6 200 invånare, varav 27 procent är svenskspråkiga. Sjundeås mest betydande tätorter är stationsområdet (2 300 invånare), kyrkobyn (350 inv.) och Störsvik (250 inv.). I Sjundeå finns flera vida byområden och landsbygdsaktigt boende. Andelen personer som bor i rad- och småhus är särskilt stor i Sjundeå.

Sivistyskampus Siuntion sydän

Bildningscampuset Sjundeå hjärta omfattar Aleksis Kiven koulu (år 1-9), Sjundeå svenska skola (år 1-6), ungdomscafé Walkers, undersökande ungdomsarbete, verkstad Virta, ett bibliotek och en familjecentral, d.v.s. rådgivning, elevvård och familj. arbete.

Valokuva: Juna juna-asemalla

Sjundeå hör fullkomligt till HRT-området och Sjundeås tågstation är ändstationen för Y-tågen. Detta innebär ett lätt sätt att röra sig med både tåg och buss.

Valokuva: Lääkäri tietokoneen äärell

Kommunens välfungerande tjänster gör livet lätt. I Sjundeå kan du exempelvis snabbt få en mottagningstid hos läkare och tandläkare utan köer.

Valokuva: Siuntion-silta ilmakuva

Landskapet i Sjundeå presenteras av otaliga åar och sjöar, soliga havsstränder, öppna åkerlandskap och backiga dalar.

Valokuva: Nainen golffaamassa

Sjundeå är känt för sina goda rekreations- och hobbymöjligheter samt för sitt värdefulla kulturarv. Utöver naturens landskapsobjekt finns anmärkningsvärda kulturobjekt som de många gamla slotten och gårdarna. I Sjundeå kan man bland annat golfa, paddla, rida, fiska, simma eller gå på utflykt.

Valokuva: Sähköauton latauspaikka

Sjundeå är en elbilskommun: I Sjundeå är andelen elbilar femte störst i Finland.

Valokuva: Lapset hyppäävät laiturilta uimaan

Sjundeå är en populär plats för fritidsboende och i kommunen finns över 300 stugor och fritidsbostäder.

Valokuva: Kaksi lasta sillalla

Sjundeå erbjuder en naturnära och trygg boendemiljö och därför är den särskilt populär bland barnfamiljer.

Valokuva: Pickala kesällä

Sjundeå är naturmänniskans paradis nära Helsingfors – hos oss har du direkt vid hemdörren utmärkta fritidsmöjligheter med olika hobbyer. Arbete, avslappning och fritid går smidigt hand i hand i Sjundeå.

Öppna kartan genom att trycka

Bo i Sjundeå?

En annorlunda rytm väntar dig nära Helsingfors. Vi är fysiskt nära men psykiskt så långt borta så du får de bästa sidorna av huvudstadsregionens vimmel och landsbygdens lugn.

Bo i Sjundeå