Familjen Ryysy byggde sitt drömhus av timmer i Brännmalmen

Maskiner brummar och spikpistoler smäller på villabyggen i det relativt nya bostadsområdet Brännmalmen, cirka en kilometer från tågstationen i Sjundeå. Här, vid ängskanten, har även Antti och Erica Ryysy byggt sitt drömhus av timmer. Resan från Esbo till Sjundeå har dock inte varit helt självklar.

– Vi hittade vårt första gemensamma hem i Sibbo. Vid första anblicken verkade huset vara precis vad vi hade önskat oss. Men det dröjde inte länge förrän vi insåg att vi bodde i ett mögeldrabbat hus, berättar Antti.

– Vi var tvungna att bo på annat håll medan huset renoverades. Vi ville göra huset friskt och allt sanerades noggrant. När den långa renoveringsperioden var över bodde vi i huset i ytterligare ett år för att försäkra oss om att allt mögel hade avlägsnats.

Erfarenheten av att köpa ett mögelhus och renovera det förändrade familjens värderingar. De beslöt sig för att sälja huset och flytta tillbaka till en höghuslägenhet i Esbo för att tänka över sin framtid.

– Vi hade en mycket trivsam lägenhet i Esbo, men vi hade en ständig längtan efter att pyssla. Första tanken var att kanske skaffa en stuga, och vi hittade en hundra år gammal bruksbostad i Mathildedal, säger Erica.

– Men när vi tänkte på en smidig vardag, blivande tonåringar och pendlandet mellan hemmet och stugan, strök vi till slut stugalternativet från listan. Vi ville istället hitta ett hem som kombinerade våra önskemål om ett hem och en fritidsbostad.

Med erfarenhet av ett mögelhus kvarstod oron över att stöta på ytterligare ett hus med problem. Om man en gång har utsatts för mögel är de fysiska symptomen mer benägna att återkomma. Därför hade paret Ryysy nya kriterier när de började leta efter ett hus. Först sökte de en så enkel timmer- eller stenbyggnad som möjligt. Samtidigt grodde tanken på att bygga ett eget hus. Paret deltog i Esbos tomtlotteri med magra resultat.

– Vi hade ingen tur, de lottnumren vi fick tillät oss inte att välja så bra tomter, suckar Erica.

Det stora fönstret i vardagsrummet har en vacker vy in i trädgården.
***

Huset är byggt av äkta material så att det ska hålla i hundratals år.
***

Sjundeå fanns inte bland parets första alternativ även om Anttis mor hade bott i Sjundeå i 30 år.

– Till slut utvidgade vi sökområdet till Sjundeå, och snart dök det upp flera intressanta möjligheter, så vi åkte för att titta på dem, säger Antti.

– Vi hade från början med oss en arkitekt som vi hade talat med om vad vi ville åstadkomma med det nya huset. En gång blev vi intresserade av en tomt, men arkitekten meddelade att vi kan köpa den, men att hen inte kommer att rita ett hus på den. Vi köpte inte den tomten, säger Erica skrattande.

En gång bestämde sig Erica för att gå ensam för att titta på en tomt i Brännmalmen.

– Jag ringde till Antti och sa att det här är det! Före köpbeslutet tog vi hit arkitekten för att ta en titt. Jag måste erkänna att jag var lite nervös för att höra hens åsikter.

Oron visade sig vara onödig. Arkitekten ansåg att platsen var perfekt, så de köpte tomten av kommunen och startade byggprocessen. De hittade en lokal byggmästare genom en fastighetsmäklare.

– Att välja lokala företagare var inte bara ett ekologiskt val utan vi ville också stödja lokal företagsverksamhet. Det var glädjande att upptäcka att det fanns skickliga och engagerade personer i närheten som gärna anslöt sig till projektet.

– Varje fredag bjöd vi på kaffe och bollade idéer.

Familjen har också fem alpackor som betar på den närliggande ängen.
***

Så snart timmerstommen var rest tog Antti en sex månader lång byggledighet från jobbet.

– Nästan allt som har gjorts här inne är mitt och Ericas arbete. Vi är ett bra team. Erica är bra på att planera och välja rätt material, medan jag kan fatta snabba beslut under press. Att vara på plats hela tiden var en bra lösning eftersom de problem som uppstod kunde lösas omedelbart.

Antti och Erica prisar dem som var involverade i byggprojektet och som gjorde det smidigt. Deras råd till dem som drömmer om att bygga sitt eget hus är:

– Det är bra att ha med ett proffs från början, innan tomten är köpt, för att fundera över vilken typ av hus eller huspaket som skulle passa in.

– Det har en stor betydelse vilket slags hus man bygger i en viss miljö och hur det placeras på tomten. Med råd från proffs får man ofta ett harmoniskt resultat som motsvarar ens egna behov.

Huset blev klart i juli 2019 efter ett års arbete. Familjen hade bott i en närliggande hyreslägenhet under hela byggprojektet och väntade på inflyttningsbesiktningen med stor entusiasm.

– Dagen då vi fick inflyttningstillstånd hade jag tänkt att vi skulle gå till huset på eftermiddagen bara för att beundra det eftersom vi inte hade bråttom att lämna tillbaka nycklarna till hyreslägenheten. Antti var dock av en annan åsikt och bar redan saker i full fart till det nya hemmet. På kvällen hade allt flyttats och vi kunde sova i egen säng, säger Erica.

– Det var en underbar känsla. Jag anser att byggandet har varit en av de bästa upplevelserna i mitt vuxenliv. Huset är byggt av äkta material så att det ska hålla i hundratals år. Allt som kan vara äkta naturmaterial är äkta – det finns inte spånskiva, plast eller MDF här. Husets hållbarhet känns fantastisk, fortsätter Antti.

Det har redan gått några år sedan husbygget och Sjundeå har blivit mer bekant.

– En stor skillnad gentemot Esbo är till exempel att även om det finns ett brett utbud av hobbyaktiviteter i huvudstadsregionen, måste barnen alltid föras till hobbyerna eftersom avstånden är långa. Här i Brännmalmen kan barnen hoppa på cykeln och åka själva. Allt är så pass nära, säger Antti.

– Vi älskar den lokala naturen i området och de hobbymöjligheter som erbjuds här året runt. Vi är entusiastiska vinterbadare och vaken i Störsvik underhålls utmärkt av kommunen, berömmer Erica.

Antti och Erica sammanfattar det som många andra Sjundeåbor också säger:

– Vi arbetar i huvudstadsregionen och det är lätt för oss att ta oss dit härifrån. Vi är nära, men ändå på landsbygden. Inget kan vara bättre.